Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смениха съперниците на Балкан и Рилски спортист за купата на ФИБА Европа

отборът на Балкан (в зелено) е в група "D"
Снимка: БГНЕС

Българският баскетболен шампион Балкан (Ботевград) и Рилски спортист са с нови съперници в турнира за Купата на ФИБА Европа.

Форматът на надпреварата беше променен заради усложнената епидемиологична обстановка, свързана с пандемията от коронавирус и множеството отложени мачове на отборите в отделните национални първенства.

Целият сезон 2020/2021 ще се играе под формата на отделни турнири. Това наложи и промени в състава на групите. Участниците ще бъдат разпределени на 6 групи по 4 отбора.

В първоначалния вариант Балкан бе в група с три клуба. Сега ботевградчани попадат в група "D" заедно с два румънски отбора - шампиона Орадя и носителя на Купата на страната през 2019 година Сибиу. Четвъртият съперник е Бешикташ, вицешампион на Турция през 2017 година.

Рилски спортист е в група "B" с украинските Киев и Прометей и с австрийския Капфенберг.

В редовния сезон всяка група ще играе на отделен турнир в една зала. Отборите ще се срещнат по веднъж на принципа всеки ще играе срещу всеки (по три мача), като срещите ще се проведат в периода 24-30 януари. Мачовете на българските тимове са на 26, 28 и 29 януари.

Най-добрите два отбора от всяка група и четирите най-добри трети отбора ще продължат борбата на осминафиналите. Жребият за Топ 16 ще има едно ограничение - отбори от една и съща група не могат да играят отново помежду си.

Осминафиналите и четвъртфиналите ще се играят в един елиминационен мач отново на турнир (в един турнир ще участват 4 отбора) в периода 21-26 март.
Турнирът ще завърши с Финална четворка от 23 до 25 април.

Очаква се ФИБА да обяви домакините на турнирите и всички ограничения, свързани с пандемията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени