Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янина Танева, „Резиденция Баба“:

Там, където всички говорят за бедност, ние откриваме богатство

Снимка: Резиденция баба/ФБ страница

Плетенето и тъкането са основни женски умения в традиционната култура с богата история в предмодерната епоха. Плетенето, освен чисто практическата си функция, може да се споделя на седенки – един вид органична социална мрежа, утвърждаваща общността и свързването. 

Янина Танева, организатор на инициативата „Резиденция Баба“, разказва за плетаческите седянки, които "Фабрика за идеи" организира в няколко села от Северозапада, чиято цел е освен да съберат разказите и песните на жените, да помогнат финансово, като ги свържат с хора, които биха искали да си купят ръчно плетените шарени чорапи и терлици.

Възрастните жени, които са част от бабината плетаческа задруга, засега са общо 18 от 4 села - Делейна и Синаговци (Видин), Челопек (Враца) и Черньово (Ихтиман) и София.

"Там, където всички говорят за бедност, ние откриваме богатство, казва Янина, богатство на хора, на отношения и задружни общности.

Бедността не е само икономическа функция, а по-скоро е израз на неумението ни да се свързваме и заедно да изграждаме нещо.

Проблемите с достъп до здравеопазване, образование и култура, с които ние в градовете се сблъскваме днес, са там от години, може би затова хората са се научили да разчитат един на друг. А по селата, където това не става, е видно, защото беднота е и неумението ни да общуваме и да се подкрепяме."

Чуйте разговора с Янина Танева – различен ъгъл към онова, което можем да научим от малките населени места и техните обитатели, когато изолацията се превръща в проблем на градския живот.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени