Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зорница Иванова: Любовта към родината започва от семейството

Зорница Иванова
Снимка: личен архив

„Америка е неузнаваема. Двата големи проблема са коронавирусът и президентските избори, резултатите от тях и какво ще се случва оттук нататък“. Това каза за БНР Зорница Иванова. Тя е писател, заминава за САЩ през 2004 година, живяла е 12 години там, завърнала се е в България за три години и след това отново е заминала за САЩ. 

Америка е моя втори дом, каквото и да се случва, аз съм свързана със САЩ, моят съпруг е американец, децата ми са родени тук, нещата невинаги са такива, каквито ги искаме, няма идеално място на света, няма идеално общество, всичко е процес“, подчерта Иванова.

Снимка: личен архив

Зорница Иванова сподели, че е започнала да вижда света през очите на децата си и музата я подтиква да пише книги за деца.

"Книгите ми са за теми, които вълнуват всяко дете, за приятелство, за това да имаш вяра в себе си, да вярваш в собствените си сили, за инициативност, лидерство, вдъхновение, като в тях вплитам по един, надявам се, уникален и атрактивен начин елементи от българската култура, но не под формата на лекция, не под формата на обучителен материал, а съвсем естествено в историята по начин, който се надявам да е интересен за децата“, допълни Иванова.

Зорница Иванова                      Снимка: личен архив

Много е важно да поддържаме връзката на децата си с културата, която им принадлежи, сподели Зорница Иванова, която продължава да се надява, че децата ѝ ще търсят пътя към България.

Аз често изпитвам носталгия към родината, една болка като от рана, но бързо си дадох сметка, че това е съвсем различно за децата. На тях България не им липсва в този смисъл, защото те са родени другаде - в САЩ или в друго общество“.

За нашите деца носталгията не е нещо, което движи тяхната връзка с България.

Любовта към родината започва от семейството и въпреки че моите родители никога не са ми казвали буквално - обичай България, те ми го показваха с всичко, което правеха“, изтъкна Иванова.

Зорница Иванова е автор на книгите „Мая и концертът на талантите”, „Ели и тайната тетрадка".  Представяла е книгите си пред стотици деца в България и в чужбина. В началото на пандемията чете книгите си, глава по глава, и качва записите в YouTube и във Фейсбук.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.