Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всеки месец от 2019-а по две жени са губили живота си при домашно насилие

Елена Чернева-Маркова (вляво) и омбудсмана Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

"През 2019-а година всеки месец две жени са загубвали живота си в следствие на домашно насилие. Само за двата месеца на карантината осем жени са били убити в дома си". Това съобщи пред БНР Елена Чернева-Маркова, зам.-омбудсман и бивш председател на Националното бюро за правна помощ, във връзка с проект на бюрото, който се финансира по Норвежкия механизъм, насочен към лица, живеещи под прага на бедността, специален фокус са жени, деца и ромската общност. Проектът ще се разгръща на територията на Стара Загора, Велико Търново и Варна, като една от предвидените дейности е свързана със създаването на мобилни екипи на адвокати и ромски медиатори за оказване на правна помощ, включително и на жертви на домашно насилие и насилие, основано на пола.

В България няма официална статистика, а данните са от изследвания, които са правят от неправителствените организации и от медийни публикации, уточни Елена Чернева-Маркова. Тя обяви и друга плашеща тенденция:

"Жертви на домашно насилие стават все по-често деца".

По думите ѝ проектът си поставя за цел да се създаде механизъм на сътрудничество на място между общинските власти, местните структури на МВР и на социалното министерство, между съдилищата и адвокатурата:

"Това определено ще допринесе за по-добра координация на тези институции и държавата ще гарантира своята ангажираност за решаването на този проблем за българското общество. С изпълнението на тези проектни дейности ще се подобри и ще се разшири достъпът до правосъдие на граждани в неравностойно положение и в частност на жертвите на домашно насилие".

Елена Чернева-Маркова беше категорична, че в Закона за домашното насилие трябва да бъдат включени и дефиниции на психическо и икономическо насилие, защото иначе текстовете на Наказателния кодекс, в този смисъл, остават "едни кухи разпоредби".

Репортаж на Силвия Великова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.