Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Галентин Гатев:

В света на съвременното изкуство се подкрепя посредствеността

Д-р Галентин Гатев е дерматовенеролог, колекционер и известен автор. Последната му изложба „Това съм” може да се разгледа в Националната  галерия „Квадрат  500”.

Изложбата „Това съм“ е специално подготвена за "Квадрат 500" като своеобразно продължение на представения в зала „Райко Алексиев“ преди няколко месеца проект „Това е“. Под формата на цялостно произведение "Това съм" поставя базовата тема за взаимодействието между обществото и изкуството, като предлага отговор на зададените по-рано тази година въпроси, свързани с липсата на универсален художествен модел.

Според д-р Гатев критиката е абдикирала от своята функция в съвременното изкуство, а американският попкултурен модел е завзел прекалено  много територия. „Публиката трябва да се възпитава и да полага усилия”, смята той.

Д-р Гатев не се възприема като бунтар в изкуството, макар че името му се свързва с някои от най-оригиналните акции в съвременното изкуство през 90-те.

Известен в художествените среди като д-р Гатев, е сред колоритните фигури в съвременното българско изкуство през последните три десетилетия. Дермовенерологът от Ботевград става популярен като колекционер и куратор на неконвенционално изкуство. Изявява се и като автор на смели и нестандартни, критични към артестаблишмънта проекти.

„И в изкуството, и в медицината основно е усещането" – казва д-р Гатев във „Време и половина”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени