Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Президентът поздрави участниците във форума на международния ядрен институт в Дубна

Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев поздрави участниците в сесията на Комитета на пълномощните представители на страните от Обединения институт за ядрени изследвания в руския град Дубна.

Международната научна организация, в която членуват 19 държави, е създадена преди близо 65 години. В момента българските представители са над 30.

Организацията разполага с уникална научна инфраструктура и поддържа връзки с над 800 научни центъра и университети в 64 страни.

„Концепцията за бъдещото развитие на организацията като голям международен научен център осигурява единство на фундаменталната наука и иновациите, дейности в широка област, както и значима образователна програма“, заявява държавният глава в обръщението си към участниците в сесията. 

 България ще бъде домакин на събитието през 2021 година.

Във видео обръщението си президентът Радев посочи:

„Подкрепям изцяло българските учени за поемане на инициативата страната ни да обяви следващата 2021-ва година за Година на България в Обединения институт за ядрени изследвания. Страната ни има готовност да открие първия в Европа информационен център на Обединения институт за ядрени изследвания. Имаме изключителен шанс, развивайки научното сътрудничество в областта на изследванията на основните свойства на материята, да работим за устойчивото развитие и съвместно преодоляване на екологичните проблеми на съвремието и повишаване качеството на живот“.

Президентът отбелязва и че по време на българското председателство на Комитета на пълномощните представители на страните членки през 2014-2017 г. са взети важни решения за развитието на института. Сред тях са започването на строителството на фабриката за свръхтежки елементи, полагането на първия камък в конструкцията на колайдера NIKA, които имат значим принос за бъдещето на организацията и за развитието на високите технологии. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.