Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на отбраната с кампания за даряване на плазма за Covid терапия

| обновено на 23.11.20 в 18:04
Митко Куцев
Снимка: Добромир Видев

Кампания по даряване на кръвна плазма за лечение на Covid-19 започна и Министерството на отбраната. Това става, след като министърът на обраната издаде заповед. Процесът е доброволен, уточниха от Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия. 

Плазма могат да дават както военни, така и цивилни, уточни началникът на кръвния център във Военномедицинската академия проф. Румен Попов.   

"Всеки, който има желание, ще мине, ще дари плазма. Никого няма да върнем, освен ако някои от тях нямат противопоказания за тази процедура. Не е достатъчно само да има изградени антитела. След това кандидат-донорите трябва да покрият абсолютно всички критерии за даряване на цяла кръв или за апаратна плазмофереза", обясни проф. Попов. 

Старши сержант Митко Куцев е военен в алпийския полк в Смолян. Решил да дойде с колегите си да дарят кръвна плазма: 

"Решихме доброволно да помогнем, никой не ме е карал да идвам. При мен беше леко, няколко дни имах хрема, нямах вкус. Догодина имаме планирани учения, да се надяваме да присъстваме, тъй като подхождаме отговорно". 

Беркант Исмал, също от алпийския полк, обяснява, че е дал кръв, за да помогне лечението на заразени с Covid-19: 

"Ако мога, нека да помогна. Никой не ме е задължавал с нищо. Имах лека кашлица, загуби се обонянието ми, направиха ми снимка и се оказа, че имам двустранна пневмония 11 дни, после лечението продължи вкъщи. Всеки се зарадва, че ще даря". 

Центърът по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия е единственото място, където военните могат да направят дарение. Определеният от военния министър със заповед период за даване не е ограничаващ. Един донор може да помогне на двама или трима лекуващите се, в зависимост от нуждите. 

Във ВМА не само военни, но и цивилни могат да дават плазма, казват от болницата. Даряващите кръвна плазма не са подложени на риск, уверяват от ВМА. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени