Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да напишем истинската история на България

Какво е историята - разказ за победи и поражения ли съзнанието за общо минало и споделена памет? Дали нашите лични истории, тези на семейството, рода, къщата, улицата ни не се вплитат в един по-голям наратив, изграждащ историята?

"Моята българска история" е интерактивна карта на България, в която читателят е разказвач, а разказвачът е читател и всеки може да напише и сподели историята си, свързана с България, независимо къде се намира.

"Историите, дори когато са лични, съдържат в себе си и историята на цялата страна. Идеята на "Моята българска история" е чрез личните истории да създадем наратив, какъвто липсва в учебниците. Представете си една карта, в която има български истории от всички точки на Земята - от Чикаго до Австралия - и те се свързват с определено място на картата на България", разказва един от организаторите на проекта, археологът Михаил Ваклинов.

Чуйте разговора и научете как да споделите своя спомен, случка, факт, документ или снимка от далечното и близко минало и те да станат важна част от пъзела на неподправената история на България.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени