Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 за политическа употреба - за или против локдаун

Евелина Славкова и Борис Попиванов пред БНР

Снимка: БГНЕС

Тревогата, че не могат да си купят лекарства е водеща за хората. Тази констатация съобщи пред БНР Евелина Славкова от "Тренд". По думите ѝ социологическите изследвания показват, че тревогата сред българите, свързана с коронавируса, се повишава:

"Икономическите притеснения все още надвишават страха от коронавируса и невъзможността да бъдат лекувани. Страхът да останат без препитание и пари е по-голям от страха от смъртта".

Политоложката анонсира данни от проучване, които "Тренд" ще оповести във вторник, показващи, че една "твърда част от българското общество" смята, че коронавирусът не съществува и е като гриповете, така че няма нищо тревожно:

"Тези хора няма как да очакваме да спазват мерки. Обществото е много разделено и политиците приемат по-скоро тази част, която се тревожи икономически и затова няма локдаун. Ако през април 55% от обществото са били на мнение, че трябва да бъдем затворени, този дял през ноември е 12% на фона на всичко, което виждаме в публичното пространство".

Евелина Славкова

В предаването "Нещо повече" политологът доц. Борис Попиванов коментира, че това може да стане опасно, защото едно са нагласите на хората, а другото са адекватността на мерките от медицинска и икономическа гледна точка: 

"Огромна част от хората в България нямат финансови запаси, за да могат да си планират месеци без доходи или с несигурни доходи. Затова опасенията за собственото им оцеляване са изключително високи и разбираемо надхвърлят опасенията от самата болест, колкото и това да е страшното". 

Политологът подчерта усещането за липса на човешко отношение на управляващите към българското общество:

"Консумираме последиците от рухналото доверие на гражданите в адекватността на една държавна политика. В това управлението да им носи стабилност и да отговори на техните страхове. Хората не вярват на нищо, оттам се раждат конспирациите и нежеланието да се вярва на компетентните медицински власти".

Борис Попиванов

Цялото интервю на Людмила Железова с Евелина Славкова и Борис Попиванов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.