Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече студенти от ТУ-София са против присъствените упражнения

Снимка: ТУ-София

Все повече студенти от Техническия университет в София са против провеждането на лабораторни упражнения във висшето училище в условията на епидемия.

Присъствената форма на упражненията беше въведена в края на миналата седмица със заповед на ректора професор Иван Кралов, а срещу нея към момента има петиция с над 1600 подписа.

Според автора на Петицията Димитър Николов - студент втори курс в специалността "Компютърно и софтуерно инженерство", дистанция между студентите в лабораториите няма как да бъде осигурена, а някои от тях не спазват изискването за носене на маски, което притеснява колегите им:

"Защото когато се приберат вкъщи, те имат роднини на възраст, които могат да бъдат заразени. Отделно се притесняват пък и за собственото си здраве и не на последно място и здравето на преподавателите".

Затова настояването на студентите, подписали Петицията, е докато трае пандемията всички техни занятия да бъдат онлайн. Те допълват, че трябва да идват от родните си места в София само заради лабораторните упражнения, а в останалото време да учат онлайн, което им създава неудобства:

"Случва се това нещо при почти всяка група, поне от нашата специалност. Единствената комуникация, която имаме с ръководството на университета, се случва през Студентския съвет", откъдето на свой ред обявиха, че са провели допитване сред по-голямата част от студентите, резултатите от което сочат, че повечето от тях искат смесено провеждане на лабораторните упражнения - присъствено и онлайн.

От ръководството на Техническия университет към момента не коментират темата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна