Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колеблива търговия на Уолстрийт в началото на късата предпразнична работна седмица

Търговията с акции на Уолстрийт стартира новата по-къса работна седмица заради Деня на благодарността с предпазлива разнопосочна търговия.

Инвеститорите сякаш се лутат между надеждите за успешна ваксина срещу коронавируса и изненадващо силни данни за бизнес активност в САЩ от една страна, и продължаващото силно нарастване на новозаразените с Covid-19, на хоспитализираните и на починалите от коварната болест от друга страна.

И трите основни фондови индекса на Уолстрийт стартираха днешната търговия с първоначални добри повишения, реагирайки на информацията за ефективността на Covid ваксина, разработената от AstraZeneca и Оксфордския университет, както и на спешното одобрение през уикенда от Американската агенция за храните и лекарства на експериментално лечение с "коктейл" от антитела на компанията Regeneron.

Изненадващо силният подем на общата бизнес активност в САЩ през ноември до 68-месечен връх също допринесе за първоначалното поскъпване на американските акции.

Постепенно обаче това ново възходящо движение на Уолстрийт започна да избледнява на фона на регистрираните нови 142 732 случая с Covid-19 за последните 24 часа в САЩ и 13-ти пореден ден на рекордно нарастване на хоспитализациите в страната, след като към неделя близо 84 000 американци вече бяха настанени за болнично лечение заради усложнения от коронавируса.

Има опасения, че предстоящият дълъг уикенд в САЩ за Деня на благодарността в четвъртък (26-и ноември) ще ескалира допълнително Covid пандемията в страната, тъй като се очаква мнозина американци да пътуват заради празниците.

Темпът на разпространение се ускорява през последните дни и седмици все по-бързо. На САЩ им бяха нужни едва шест дни, за да се увеличи общия брой на заразните с коронавирус от началото на пандемията до 12 милиона от 11 милиона, за които пък бяха необходими седем дни, за да нараснат от 10 милиона и 11 дни, за да нарасне броят на заразените от 9 милиона.

Тези притеснения за още по-силно разрастване на епидемията през празничните дни ограничава възходящото движение на Уолстрийт.

Индексът на сините чипове DJIA се повишава около 3 часа след старта на търговията с 0,5% (с около 145 пункта) след първоначален ръст с около и над 1%.

Широкият индекс S&P 500 вече се търгува около петъчното си ниво на затваряне след първоначално повишение с над 0,5%, докато технологичният индекс Nasdaq Composite вече излезе на негативна територия, понижавайки се с близо 0,3%, след като и той отвори на зелена територия.

Междувременно европейските борси приключиха на червено днешната търговия, заличавайки първоначалните печалби, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,2%, немският DAX 30 с 0,08%, френският CAC 40 с 0,07% и британският FTSE100 - с 0,28%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени