Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп дава зелена светлина за предаване на властта на Байдън

| обновено на 24.11.20 в 07:42
Доналд Тръмп и Джо Байдън
Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп даде зелена светлина за официалното начало на преходния период между неговата администрация и екипа на Джо Байдън.

Тръмп обяви в Туитър, че  администрацията му трябва „да направи каквото е нужно“ за периода на преход, но не призна поражение на президентския вот.

Преходният екип на Джо Байдън вече има достъп до класифицирана информация и има свои кабинети във федералните институции.

Публикацията на Тръмп в подкрепа на необичайно забавения процес по прехода е най-доближаващото се до признаване на загуба на изборите негово изказване.

Думите му в Туитър се появиха, след публично оповестяване на писмо на Емили Мърфи - ръководителят на департамента за отпускане на средства за следващата администрация .

С писмото Мърфи даде зелена светлина на предаването на властта като определи Байдън за „очевидния победител“.

По-рано Мърфи бе изложена на остра двупартийна критика за забавянето на процеса, който включва отпускане на над шест милиона долара и достъп на екипа на Байдън до федерални агенции.

След края на изборите на 3 ноември и последвалото посочване на Байдън като новоизбран президент Тръмп отказа да приеме, че е загубил. Щабът му заведе множество дела с необосновани твърдения за изборни измами като тези дела бяха загубени на ключови места като щата Пенсилвания.

А днес в щата Джорджия започва повторно преброяване на гласовете от изборите, което трябва приключи в полунощ на 2 декември. То беше поискано от предизборния щаб на Тръмп.

Щабът на републиканеца е поискал от Федерален апелативен съд да спре процеса по официалното обявяване на Джо Байдън за победител в щата Пенсилвания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!