Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Социалната комисия ще обсъди промените в закона за хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

Парламентарната социална комисия ще обсъди промените в закона за хората с увреждания, внесени от Министерския съвет.

Приетите на първо четене промени предвиждат от началото на 2022 година предоставянето и заплащането на помощните средства и медицинските изделия за хората с увреждания да преминат изцяло към Здравната каса.

При първото гласуване на проекта за промени в закона за хората с увреждания в социалната комисия той срещна единодушната подкрепа на депутатите от комисията.  

При представянето му от социалното министерство тогава подчертаха, че искането на гражданското общество от много години е помощните средства и медицински изделия да бъдат в обхвата на Министерството на здравеопазването и Здравната каса. 

Проектът предвижда разширяване на кръга на лицата обект на защитена заетост, като се включват и хората с психични разстройства и интелектуални затруднения. 

Осигурява се и по-дълъг времеви хоризонт, който да създаде възможност за прецизно институционализиране на новата Държавна агенция за хората с увреждания.

Отлагането е с една година до първи януари 2022 година и то се налага тъй като в съответствие със сега действащите правни норми, до края на 2020 година Агенцията за хората с увреждания трябваше да бъде преобразувана в държавна агенция към Министерския съвет.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.