Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалната комисия ще обсъди промените в закона за хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

Парламентарната социална комисия ще обсъди промените в закона за хората с увреждания, внесени от Министерския съвет.

Приетите на първо четене промени предвиждат от началото на 2022 година предоставянето и заплащането на помощните средства и медицинските изделия за хората с увреждания да преминат изцяло към Здравната каса.

При първото гласуване на проекта за промени в закона за хората с увреждания в социалната комисия той срещна единодушната подкрепа на депутатите от комисията.  

При представянето му от социалното министерство тогава подчертаха, че искането на гражданското общество от много години е помощните средства и медицински изделия да бъдат в обхвата на Министерството на здравеопазването и Здравната каса. 

Проектът предвижда разширяване на кръга на лицата обект на защитена заетост, като се включват и хората с психични разстройства и интелектуални затруднения. 

Осигурява се и по-дълъг времеви хоризонт, който да създаде възможност за прецизно институционализиране на новата Държавна агенция за хората с увреждания.

Отлагането е с една година до първи януари 2022 година и то се налага тъй като в съответствие със сега действащите правни норми, до края на 2020 година Агенцията за хората с увреждания трябваше да бъде преобразувана в държавна агенция към Министерския съвет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна