Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матей Матеев с изложба живопис във "Възраждане"

Изложба живопис „Какво направих“ на Матей Матеев ще се открие в двора на галерия “Възраждане“ в Стария град.

В нея художникът включва картини със сюжети от негови любими цветя, от Атон и реплика към Владимир Димитров - Майстора. 

Идеята е с красотата на цветята и енергията на места като Атон да се защитим във времето не само на вируса, но и на душевните ни терзания.

Галеристката Красимира Алексиева: Новата изложба на Матей е с название „Какво направих“, но аз бих я кръстила „Нежност и страст“. Всяка нова изложба на твореца разкрива нови страни от необятната му фантазия. В тази изложба цветовете се борят за надмощие; те са ту драматични, ту артистични, ту нежни, ту екзотични ... и мога да продължа с още много епитети, защото картините са като необузданата палитра на твореца. Над всичко е непобедимата дива красота на природата и страстната натура на художника Матей Матеев! 

Матей Матеев е роден през 1945 година в Кюстендил. Завършва Художествена академия в София. Живее и работи в Пловдив. Има 45 самостоятелни изложби в България и чужбина. Организатор и консултант на над 40 общински международни пленери в Пловдив. 13 години оглавява управителния съвет на най-старото пловдивско читалище „Възраждане“, членува в  управителните съвети на "Пловдив 2019" и Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“. Основател на първия международен симпозиум по живопис „Пловдив от твореца сътворен“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени