Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Медицинската целесъобразност трябва да надделее

Буферите в бюджета няма да са достатъчни, смята председателят на парламентарната социална комисия

Хасан Адемов
Снимка: БГНЕС

„През последните две седмици беше ясно, че трябва да се пристъпи към по-сериозни мерки. Развитието на Covid инфекцията в останалите европейски страни показа, че няма как да се разминем с по-меки мерки, с мерки, които да не причиняват никакви неудобства - нито на бизнеса, нито на останалите български граждани. Най-накрая стигнахме до извода, макар и позакъснели доста във времето, че трябва да има по-сериозни мерки, които да бъдат разбрани и осъзнати от българските граждани". Тази позиция изрази пред БНР д-р Хасан Адемов от ДПС, председател на Комисията по труда, социалната и демографска политика в парламента.

По думите му мерките досега са били „непоследователни, недобре обяснени и нелогични“. Голяма част от мерките не бяха осъзнати от обществото, допълни Адемов и попита, при положение че досегашните мерки не бяха подкрепяни, каква е гаранцията, че мерките оттук нататък ще бъдат подкрепяни.

Ако обществото приеме идеите на експертите като обективни и наложителни, ще има ефект, прогнозира Адемов. Според него трябва да забележим тенденция на спад както в заболеваемостта, така и в смъртността. 

„Става въпрос за въздушно-капкова инфекция. Няма как да сложим символична преграда пред вируса“, коментира д-р Адемов в предаването „Преди всички“.

Относно „лутането между медицинската и икономическата целесъобразност“ Хасан Адемов изтъкна, че трябва да доминира медицинската и мерките трябва да се насочат към стабилизиране на медицинската дейност.

С бюджета, който се предлага, има мерки за хората, но тези за бизнеса няма да са достатъчни за преодоляване на щетите, които бизнесът ще понесе сега, с тези мерки, подчерта още Хасан Адемов. Не стигат буферите в бюджета", посочи той.

Ефективността на мерките ще зависи и от бързината, с която ще достигнат до бенефициентите, отбеляза още Хасан Адемов.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!