Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Деца от центрове за настаняване от семеен тип в Плевен останаха без личен лекар

Снимка: БГНЕС

Деца от центрове за настаняване от семеен тип в Плевен останаха без личен лекар, както и над 2000 пациенти на д-р Катя Томова. Причината е прекратен договор с Националната здравноосигурителна каса. Това предизвика недоволство в социалните мрежи - от една страна към Здравната каса, а от друга и към личния лекар.

Д-р Катя Томова е имала групова практика със своя съпруг д-р Емил Томов, но по медицински причини той напуска практиката. Съпругът на д-р Катя Томова прекратил дейността на 1 ноември.

"Наложи се аз да го замествам и започнах от 1-ви ноември да работя с неговите пациенти. Едновременно с това, така или иначе пиша, че има промяна в обстоятелствата, аз реших да си сменя и името на фирмата, защото сама ще работя", каза д-р Томова.

Д-р Пенка Костадинова, директор на Регионалната здравноосигурителна каса, обясни, че едва след новата регистрация на новото лечебно заведение д-р Томова ще има право на лечебна дейност.

"Съгласно закона за лечебните заведения не може да бъде извършвана лечебна и диагностична дейност в структури, които не са регистрирани по съответния законов ред. Съответно тя за индивидуална практика няма регистрация на такъв вид лечебно заведение, каквото стои в Агенцията по вписванията. Няма право да осъществява за момента лечебна дейност", допълни Костадинова. 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.