Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се развива ситуацията с Covid огнището в Българево

Снимка: БТА

Голямо огнище на Covid-19 беше регистрирано в Дома за настаняване на пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Българево, община Каварна. След изследване с два вида тестове  стана ясно, че от домуващите 116 лица 97 са с положителни проби. Заразени с коронавирусна инфекция са и 11 лица от персонала. Повод за масовото изследване става жена, която преди десетина дни проявява грипоподобни симптоми и дава положителен резултат за Covid-19. Жената е настанена за лечение в многопрофилната болница в Добрич. 

Сега осем от потребителите са на лечение, в добро общо състояние. До този момент останалите домуващи се чувстват добре и нямат нужда от болнично лечение.

Хронологията - след като в РЗИ - Добрич е постъпила информацията за 15 лица с грипоподобни симптоми в  Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Българево, са направени бързи антигенни тестове на всичките 116 потребители и 60 лица от персонала, като положителните са повторени и с PCR тестове. От РЗИ е разпоредено да се извърши дезинфекция на всички сгради и дворни площи. Лицата с отрицателни проби са отделени в самостоятелна сграда и се обслужват от отрицателен за Covid-19 персонал. 

За потребителите с положителни тестове ще се грижи също персонал, който е с отрицателни проби, който ще остане за седем дни в дома, а след това ще бъде сменен. При необходимост от хоспитализация потребителите ще се транспортират за изследвания и консултации в МБАЛ Каварна и ще се насочват за болнично лечение в Държавната психиатрична болница Карвуна.

Кметът на община Каварна Елена Балтаджиева увери, че всички предписания на РЗИ са изпълнени и ситуацията в дома в Българево е под контрол. Хората от персонала, които са под карантина, са изолирани, обясни тя.

Около 30 жители на село Българево работят в дома, заяви кметът Георги Георгиев. Според него след първоначалното притеснение сред местното население хората вече са спокойни. Селото спазва изключителна дисциплина, хората са отговорни, не излизат от домовете си и пазаруват в „зелените коридори“, допълни той. „За момента ситуацията е овладяна, за момента е добре.“ 

Председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов призова към спазване на мерките, тъй като с всеки ден ситуацията се влошава. Според него притеснението на хората е нормално.

Вчера бе потвърден и друг център на инфекцията в област Добрич - социален дом за възрастни хора в Балчик. Там четирима души от персонала са заразени, а след изследване на възрастните хора се е установило, че сред тях няма положителни. 

Повече по темата можете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна