Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анна Пампулова: Не спирам да изследвам танца

Снимка: личен архив

Танцът може да бъде и наука. Не спирам да изследвам танца. Посвещавайки се на него, ти попадаш в един свят на необятни познания. Винаги идва нещо ново и ти искаш и него да го достигнеш, каза пред Радио София хореографът доц. Анна Пампулова:

“Докато танцувам често мисля за общуването с публика, за удоволствието от една страна да преживяваш танца, от друга страна - да даряваш на публиката. Това е вид медитация, напълно се откъсваш от света. А това медитативно състояние те поддържа винаги млад в едно нематериално състояние на духа. Не мислиш за околния свят, за битовизма, за материята."

Много зависи какъв тип танц изпълняваш - дали е за удоволствие, професионален танц или такъв към театрална форма. Може и да е пърформанс, през който импровизираш. В класическия танц, например, формата е изключително строга и там никога не постигаш съвършенство, добави Пампулова.

Анна Пампулова е професионална балерина с близо 18 години изяви в Националната опера и балет. Завършила е НБУ като педагог по класически танц и съвременни танцови техники, балетен режисьор, хореограф. От 1999 г. е преподавател в специалност “Танцов театър” на департамент “Театър” в НБУ. Хореограф е на редица танцови произведения, също е носител на редица отличия и награди от национални и международни балетни конкурси за съвременна хореография. Печелила е награда за съвременна хореография от престижния Международен балетен конкурс, Варна; хореографски международен конкурс на името на Маргарита Арнаудова – голямата награда. Участвала е в редица телевизионни реклами и филмови продукции.

Чуйте интервюто на Елмира Джома с Анна Пампулова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.