Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската икономика нарасна с 8,5% през третото тримесечие

Германската икономика отбеляза рекорден ръст от 8,5% през третото тримесечие на 2020г. след безпрецедентен историческия спад с 9,8% по време на първата вълна на коронавирусната пандемия през пролетта (през второто тримесечие).

Това показват данни на немската федерална статистика Destatis, които бяха ревизирани във възходяща посока спрямо експресна оценка за растеж на БВП от 8,2 на сто.

По този начин германската икономика успя да компенсира голяма част от масивния спад на брутния вътрешен продукт, регистриран през второто тримесечие на 2020 г. поради пандемията на коронавируса, посочва Destatis.

Въпреки това БВП на Германия е все още 4,0% под неговото ниво от последното тримесечие на 2019г., което беше последното преди началото на коронавирусната криза.

Спрямо година по-рано германската икономика се сви през третото тримесечие с 3,9% спрямо същия период на 2019 г. (възходяща ревизия спрямо експресната оценка за спад с 4,1%) и след срив с 11,3% през второто тримесечие.

Графики на БВП на тримесечена и на годишна база

Основна подкрепа за рекордния икономически отскок през третото тримесечие оказаха много силните потребителски разходи и растящия експорт.

Разходите на домакинствата нараснаха през третото тримесечие с цели 10,8% спрямо предходното тримесечие на фона на разхлабените противоепидемични мерки през летните месеци и след срив на потреблението с 11,1% през второто тримесечие. Капиталовите инвестиции пък се повишиха през юли - септември с 3,6% след срив със 6,6% през второто тримесечие.

В същото време германският износ на стоки и услуги скочи през третото тримесечие с цели 18,1% спрямо предходните три месеца, докато вносът се повиши двойно по-сдържано с 9,1%, което оказа допълнителна подкрепа за резкия подем на водещата европейска икономика през юли - септември.

Промишленото производство пък нарасна през третото тримесечие с 14%, търговията, транспорта и хранителните услуги се увеличиха с 13,8%, а публичните услуги, образованието и здравеопазването нараснаха с 9,5%. Спад с 4,7% през третото тримесечие отбеляза единствено строителния сектор.

Коронавирусната криза също така имаше значителен ефект върху пазара на труда, посочва Destatis. Икономическото представяне през третото тримесечие на 2020 г. беше постигнато от около 44,7 милиона заети лица, чието място на работа е било в Германия. Това обаче представлява намаление с 654 хиляди (с 1,4%) в сравнение с година по-рано. Подобен спад беше регистриран и през второто тримесечие на 2020 г. (понижение с 1,3%).

Преди това броят на заетите лица отбеляза за последно понижение през първото тримесечие на 2010 г. поради финансовата и икономическа криза тогава. Трябва да се отбележи, че държавната програма за непълно работно време не влияе върху данните за заетостта, тъй като трудещите се на съкратено работно време все още се считат за заети.

Въпреки солидния икономически подем през юли - септември, перспективите пред германската икономика са помрачени от втора вълна на коронавирусна инфекция и въведеният от началото на ноември частичен локдаун в страната, за да се забави разпространението на заразата  Ресторанти, барове, хотели и места за забавление са затворени от 2-ри ноември, но на този етап магазините и училищата остават отворени.

Канцлерът Ангела Меркел и регионалните федерални премиери планират да удължат този "облекчен“ локдаун до 20 декември, съгласно проект, изготвен за тяхната среща, която ще се проведе в сряда (25-и ноември).

Очаква се свиването в сектора на услугите да натежи силно върху брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие, докато строгите ограничителни мерки и затваряния (локдауни) в редица други страни вероятно ще засегнат и немските производителите, ориентирани към износ.

Икономистът от института DIW Клаус Михелсен отбеляза, че е налице спад в икономическото производство, като първоначалните прогнози показват свиване на БВП на Германия с около 1% през последното тримесечие на 2020 г.

"Германия и нейни много важни търговски партньори вероятно ще се върнат по пътя на рецесията", допълни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна