Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ново партньорство с Oxentia ще ускори иновативната ни екосистема

Снимка: https://pixabay.com/

“Биотехнологичен и здравен клъстер България” сключи Меморандум за партньорство с Oxentia, глобалната компания на Оксфорд за управление на иновации и комерсиализация на технологии. Компанията предоставя услуги в международен план в над 70 държави, сред които вече е и България.

Кристина Ескенази от Управителния съвет на организацията каза пред Радио София, че с подкрепата на организации от този ранг ще се ускори развитието на иновации в страната ни и скоро ще може да говорим за по-устойчива и по-добре работеща екосистема.

В програмата на “Биотехнологичен и здравен клъстер България” са заложени интересни проекти, свързани с регионално развитие и създаване на устойчиви екосистеми. Тя даде за пример новия проект за "БиоЦентър - София", който ще има за цел да създаде нови партньорства между академичната, изследователската, индустриалната и регионалната общност, както и да позиционира София на международната карта в областта на биотехнологиите и науките за живота. Той ще подпомогне иновационната дейност в предприятията в сферата на високотехнологичните производства.

В ситуацията на пандемия подобен тип сътрудничество би се превърнало в добра основа за бъдещо развитие и позитивна визия за бъдещето, подчерта Ескенази. Тя изрази надежда, че ще се открие пътят за създаване на фонд, който да подкрепя иновациите и учените още от самото начало.

Чуйте интервюто на Лили Големинова с Кристина Ескенази.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.