Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетесата Емили Дикинсън оживява на бургаска сцена


Премиера на театралния спектакъл "НЕБЕСНА РАНА ИЛИ ЕКСТАЗЪТ ЕМИЛИ" ще представи режисьорът Симеон Димитров на 26 ноември от 19.00 ч. в Клуб "Модерен Театър". Това съобщиха организаторите на събитието.

Спектакълът е изграден по авторската пиеса на Симеон Димитров за личността на гениалната поетеса Емили Дикинсън.  Блестящото слово на нейната поезия и високото ниво на философското й съдържание, провокират автора за създаването на пиесата и спектакъла.

Образът на главната героиня се изпълнява от младите актриси Велислава Димова и Мария Германова. Двойствеността на образа в пиесата изследва сложния вътрешен живот на личността на Емили Дикинсън. Противоречивото съжителство на две същности е част от творческата природа въобще, а в спектакъла тя придава още един пласт към сложната личност на Емили.

Спектакълът поставя своеобразно начало на Театър "Интимен" - театърът на Симеон Димитров, в който философия и поезия се сливат за да докоснат най-фините пластове на човешката душа.

Сценична среда и костюми - Петя Петрова

Композитор и музикална картина - Нина Райхел

Хореография - Петя Стойкова

Сценичен дизайн - Недко Данев

Продуцент - Сдружение "Танц БГ"

Спектакълът се осъществява с подкрепата на Министерство на Културата и Община Бургас

Подробности можете да чуете от разговора на Елена Димитрова с режисьора Симеон Димитров и актрисите Велислава Димова и Мария Германова, в звуковите файлове
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени