Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индексът "Право на собственост" отрежда на България 55-о място от 129 държави

Международния индекс "Право на собственост", разработван от Алианс "Право на собственост", отрежда тази година на България 55-о място от общо 129 държави, съобщава Институтът за пазарна икономика ИПИ).

Индексът оценява защитата на интелектуалната собственост по света, а в изданието за 2020 г. са изследвани 129 държави, включващи 98% от световния БВП и 94% от населението на света. Индексът се издава за 14-та поредна година и вече се е утвърдил като подходящ инструмент за проследяване на ефективността на защитата на правото на собственост и връзката ѝ с просперитета на обществата в световен, регионален план, както и в конкретната държава.

Резултатите са формирани въз основа на представянето на държавите в три различни области - правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост.

Средният резултат в света e 5,73 точки от максималните 10 точки, като нашата страна получава 5,72, което ѝ отрежда 55-а позиция след изследваните 129 държави. Според индекса "Прави на собственост"  България се намира между Румъния и Индия, като спрямо миналата година индексът за нашата държава се повишава с 0,15 точки и с 6 места по-напред в класацията.

На първо място в класацията е Финландия (8,65 т.), следвана от Швейцария (8,53 т.) и Сингапур (8,481 т.). Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Япония, Австралия, Нидерландия, Норвегия, Люксембург, Дания. На дъното на класацията са пък Хаити (с 2,65 т.), Йемен (2,71 т.) и Венецуела (2,84 т.).

Слабото нарастване, предвид ниската база, особено за европейска държава, представя изключително незадоволителното ниво на защитата на правото на собственост в нашата страна, отчита ИПИ и допълва, че на практика за 12-те години на изследване (от 2009 г. насам), в България няма особено подобрение по този показател.

Графика на индекса

Най-ниски продължават да са резултатите в България в областта на правната и политическа среда (4,9 т.), доказвайки за пореден път слабостите в независимостта на съдебната власт, върховенството на закона, политическата стабилност и контрола над корупцията. Нещо повече, точно в тази категория резултатът на страната се увеличава най-малко (с едва 0,1 т.).

В областта на правото на физическа собственост (индекс от 6,4 т.), въпреки че защитата на правото на физическа собственост нараства, няма подобрение при индикаторите за регистрация на собственост и достъп до заеми, отбелязва ИПИ.

Индикаторите за защита на правото на интелектуална собственост (5,9 т.) показват, че липсата на защита на правото на интелектуална собственост и широкоразпространеното пиратство на авторски права продължават да са сред големите проблеми в страната. В тази категория индикаторът с най-висока стойности остава патентната защита, който нарасна след промените в Закона за патентите и Закона за марките през 2017 година, напомня Институтът за пазарна икономика.

Като цяло индексът „Право на собственост” още веднъж показва изключително притеснителните проблеми в правната среда в България, както и липсата на значително подобрение. Това води до по-ниски доходи и стандарт на живот, по-високо неравенство, по-малко инвестиции, повече корупция, заключава анализът на ИПИ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна