Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Европа започват да обявяват мерки срещу пандемията за Коледа

Празнична украса на безлюдна улица във Виена.
Снимка: БТА

Редица европейски правителства обявяват мерките срещу пандемията, които ще са в сила за коледните празници, а последните данни за нови ваксини дават надежда на световните лидери, че светлината в тунела е близо.

Съединените щати, Великобритания и Германия обявиха, че стартират програми за ваксиниране през декември, а Испания започва през януари.

Очаква се днес Франция да облекчи ограниченията. Тази вечер френският президент Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията и ще обяви как французите ще могат да празнуват Коледа.

Британският премиер Борис Джонсън днес също ще обяви какви ще са мерките за коледните и новогодишни празници, а 16-те провинции на Германия се очаква да позволят събиране на до 10 души за Коледа и Нова година, предвиждат се и облекчения в мерките, които да позволят на семейства и приятели да празнуват заедно.

Световната здравна организация отправи препоръка предстоящите Коледни празници да бъдат в тесен кръг, без големи семейни тържества или събирания.

Тази седмица се очаква Великобритания да одобри регулаторно ваксината на „Пфайзер-БионТех“, която показа 95% успеваемост при тестовете.

Германия си е осигурила 300 милиона ваксини чрез Европейската комисия. Властите в Берлин поискаха от регионалните правителства да подготвят центровете си за ваксиниране до средата на декември.

Испания и Германия са първите държави-членки на Европейския съюз, които вече имат изготвена пълна програма за ваксиниране.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени