Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БПЦ очаква отговор от вселенския патриарх за назначен духовник в българска църква в Истанбул

Mитрополит Киприан
Снимка: Емил Енчев

Първи коментар от Светия Синод по повод назначаването на духовник на Вселенската патриаршия в българската църква в Истанбул „Свети Йоан Рилски“. През септември „Хоризонт“ информира, че на мястото на свещеника, който се прибра в България след дългогодишно служение, вселенският патриарх Вартоломей назначи свой клирик, вместо да се съобрази с предложението, направено от Българската патриаршия, откъдето посочиха духовник, който да се грижи за духовните потребности на сънародниците ни край Босфора. 

Старозагорският митрополит Киприан заяви пред БНР, че към настоящия момент Българската православна църква няма основания за оспорването на този избор и потвърди, че не са налице нарушения на каноничните правила. На този етап между двете църкви протича писмена кореспонденция, а Българската патриаршия все още не е излязла със свое официално становище по казуса. 

През лятото Българската православна църква предлага да бъде назначен йеромонах Панкратий, игумен на Шипченския манастир. Вселенският патриарх Вартоломей пренебрегна предложението и назначава на овакантеното място архимандрит Харалампий Ничев – духовникът е родом българин, но клирик на Вселенската патриаршия.  

В ефира на програма "Хоризонт" бяха изразени мнения на заинтересовани страни, които видяха в това решение безвъзвратно загубване на позициите на Българската църква в Истанбул, както и съзряха заплаха за запазването на интересите на сънародниците ни зад граница. Богословът проф. Иван Желев и викарият на Видинска епархия архимандрит Антим коментираха пред БНР: 

"Нещата сме ги изпуснали ние. Това са позиции, които са поддържани повече от половин век, а сега ние ги предадохме, а възвръщането на нещата ще бъде доста трудно", заяви проф. Желев и добави, че става дума за една българска общност и нейното българско самосъзнание, което трябва да се поддържа.

По думите на архимандрит Антим, ако бъде сменен, с кого ще се подмени:

"Вече може да са гръкоезични клирици, нали. Една традиция се нарушава, която е символ на връзката на тази българска диаспора в Истанбул с българската църква".

Забавяне на действията, предприети от Българската патриаршия не е имало, категоричен е старозагорският митрополит Киприан. По думите му досегашният свещеник отец Ангел е заявил намерението си да се прибере в България през март, когато е уведомил църковното настоятелство. Светият Синод обаче разбира за това едва през юни, обясни митрополит Киприан: 

"Всичко беше премълчано до юни месец. Ако ние бяхме известени много по-рано от българския църковен вакъф, отдавна щеше да е решен въпросът. През юни БПЦ научи, че отец Ангел иска да се прибере и през юни предлага на Вселенския патриарх да се назначи човек. Не сме забавили процедурата".

Вместо да потърси съдействие от Светия Синод и да поискат духовник от България, църковното ни настоятелство в Истанбул се обръща към Вселенския патриарх с молбата да бъде изпратен клирик, понеже църквата "Св. Йоан Рилски" е останала без свещеник. Патриарх Вартоломей посочва архимандрит Харалампий, а изборът не среща никакви възражения от страна на българското църковно настоятелство.  

"Те са одобрили Харалампий, Светият Синод какво да направи, никой не се е противил отец Харалампий да бъде назначен там".

Официално становище на Светия Синод, в което Църквата ни да изрази категорична позиция по този казус, все още липсва. 

"Когато се събере Светият Синод, тогава ще решава. Синодът е изпратил писмо до вселенския патриарх, но все още няма отговор", каза митрополит Киприан и поясни, че в писмото, изпратено до Вселенската патриаршия, е поставен въпросът при какви обстоятелства архимандрит Харалампий е станал клирик на Вселенската патриаршия. Предположенията са, че решение на Светия Синод за прехвърляне на клирик в друга юрисдикция не е имало. В момента тече проверка във Видинската епархия, където духовникът е служил. 

Старозагорският митрополит Киприан увери, че необходимото е било направено и синодалните митрополите са в очакване на отговора от вселенския патриарх Вартоломей. 

"В дъното на нещата стои българската общност там. Последното писмо, което е пуснато от българския църковен вакъф, е с молба отец Харалампий да остане да служи докато премине пандемията", посочи митрополит Киприан.

Репортаж на Еленица Маринова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.