Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Властта превръща здравната пандемия в политическа

Димитър Аврамов: Управляващите ни дължат прогнозируемост

Проблемът е свързан с културата на поведение на нацията

Димитър Аврамов
Снимка: БНР

"Проблемът е свързан с културата на поведение на нацията, която обаче е свързана с един фактор, който се нарича политическо лидерство", коментира пред БНР политологът Димитър Аврамов и подчерта, че трябва да си даваме сметка, че наистина има сериозен здравен проблем. По думите му от политиците се очаква пример за подражание, лидерство и прогнозируемост за начина, по който ще се действа.

"Хората, които са избрани в институциите на публичната власт, ни дължат прогнозируемост. Когато отгоре има пример, обществото ще реагира по-адекватно. Истината е, че сме разделени в реакциите си по отношение на коронавируса и на мерките, които трябва да взема държавата", подчерта политологът.

Според Аврамов властта превръща здравната пандемия в политическа и ако продължи така, ще има политическа пандемия след Нова година, прогнозира той.

Той беше категоричен, че в европейските държави, като Австрия например, усилията на политиците са насочени към това да произвеждат консенсуси и да обединяват всички, които могат, около управлението на страната:

"У нас моделът е следният - няма никакъв консенсус, опозицията е очернена, през бюджета се финансират определен тип структури и определен тип медийни групировки, които водят война срещу всеки, който критикува. Когато имаш такъв модел на управление, като дойде криза - спасяването става поединично, защото имаме управление, в което няма доверие и хората не подкрепят неговите мерки".

Управление, в което няма доверие, не може да налага никакви мерки и затова всяко решение на властта е конюнктурно и временно, категорично подчерта Аврамов и заяви, че това не може да се определи като лидерство. 

Интервюто на Диана Янкулова с Димитър Аврамов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.