Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Живот за царския орел" – филм разказва за усилията за спасяването му

Снимка: БГНЕС

Филм разказва как възстановяването на пасищата подпомага увеличаването на популацията на царския орел, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Обширните пасища, приютили стада от домашни животни, са дом и на многообразен див свят – дребни бозайници, птици и влечуги. Именно те са хранителен ресурс за царския орел. Една от причините видът да бъде на ръба на изчезването днес е разрушаването на ловните му територии, обширните пасища и синори, в които живеят животните, с които орлите се хранят. Днес в страната съществуват 35 гнездящи двойки, като само за последните пет години те са се увеличили с шест.

Намаляването на пасищата се дължи основно на интензификацията на земеделието и обезлюдяването на селските райони в България. Голяма част от пасищата са разорани и заменени от обширни блокове с интензивно отглеждани монокултури, в които биоразнообразието не може да съществува. Обезлюдяването на селата, от друга страна, е довело до намаляване на стадата от домашни животни, което превърна останалите пасища в места, обрасли с храсталаци, в които орлите не могат да ловуват.

За да осигури ловни територии за царския орел, БДЗП, заедно с местни фермери в рамките на LIFE проекта "Земя за царския орел", е възстановило изоставени и полуразрушени обори и е възвърнало стадата от овце, кози, крави и коне в някои от най-важните за царския орел райони в Югоизточна България.

Закупени са били близо 6000 дка от най-значимите за вида територии около гнездата му в зоните от "Натура 2000". Тревната покривка на над 2500 дка разорани пасища е била възстановена, а над 10 000 дка изоставени и обрасли с храсти пасища са били частично почистени, за да се възроди мозаечният характер на местообитанията.

Филмът "Живот за царския орел" разказва за всички тези дейности за опазването на вида у нас и разкрива ключовата взаимосвързаност, не само между процесите в природата, но и между човека и дивия свят, отбелязват от БДЗП. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени