Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Йорданов: Обръща се малко внимание на психичното здраве на лекарите

Снимка: БГНЕС

Мерките идват някак панически и са по-крайни, отколкото моето разбиране за ситуацията ми диктува. В такава ситуация хората започват да вярват и да приемат за истина нещата, на които им се иска да вярват. Действията на правителството не показват последователност. Тя е трудно действие както на индивидуално, така и на колективно ниво“. Това каза пред БНР психологът Росен Йорданов. 

По думите му в тази ситуация всичко е въпрос на количество

„Когато броят на починалите започна да наближава 200 души, нещата се промениха, макар че продължава да има хора, които артикулират публично теории, които изглеждат налудно“. 

В предаването „Нещо повече“ Йорданов допълни: 

Когато базисните потребности на човек са поставени на карта, психологичният натиск е много сериозен. Това води до пукнатини в душевното здраве и оттам започват да изникват скрити патологии на индивидуално ниво - хора развиват параноични теории, появяват се хора, които отричат категорично или такива, които развиват хипохондрия, залитат в шизофренични състояния. Това показва, че трябва да намерим начин да управляваме живота си, когато го управляват други хора. Показва също, че индивидуалната копинг стратегия избива през индивидуалната ни патология, защото всеки крие в себе си по един стаен луд - някои са с хипоманийно поведение, други отричат, че всичко това се случва, трети се затварят и не излизат никъде. В такава ситуация е много трудно човек да запази здравия си разум, златната среда“. 

Според Росен Йорданов няма политическа личност, която да се държи адекватно и да е източник на надеждност, стабилност и предвидимост

Психологът даде препоръка да се ограничава ровенето из различните медии, да се намери медия, на която да имат доверие, да се слуша умерена информация, да се контактува с близки хора, да се задълбочат контактите с тях. 

Много малко се обръща внимание на психичното здраве на лекарите. Те са подложени на системен остър и кумулативен стрес. Сега са мобилизирани, но в ситуация, в която загубят колега, те се нуждаят от помощ, от профилактика на остри стресови състояния. Лекарите не са машини. Когато отмине пикът на заразата, трябва да се работи и с бърнаута, това е много опасно състояние, което води до много сериозни индивидуални и професионални последствия“. 

Интервюто с Росен Йорданов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени