Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на потребителските нагласи в САЩ през ноември

Потребителските нагласи относно икономическото развитие на САЩ отслабнаха през ноември до тримесечно дъно, след като растящият брой на новозаразение с коронавирус в страната наложи в някои американски градове и щати да бъдат възстановени ограниченията, а американците също започнаха да предприемат по-сериозни предпазни мерки.

Това показват резултати от последно проучване на компанията Conference Board.

Индексът на потребителското доверие се понижи през ноември до 96,1 пункта от 101,54 пункта през октомври, докато очакванията бяха за по-скромно понижение на индекса към 98,0 пункта.

Индексът, измерващ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната (въз основна на тяхната оценка за текущите бизнес и условия на трудовия пазар), се повиши до 105,9 от 104,6 пункта.

В същото време обаче индексът на потребителските очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца (въз основна на краткосрочните бъдещи очаквания за доходите, бизнес и условията на трудовия пазар) спадна рязко до 89,5 пункта от 98,4 пункта месец по-рано, което е сигнал, че американците изглежда обезпокоени от втората вълна на коронавирусна пандемия и свързаните с това нови ограничителни мерки, игнорирайки в известна степен окуражителните новини относно разработваните коронавирусни ваксини.

Влошаването на мнението на американците за икономически перспективи през следващите месеци доведе до спада на потребителските нагласи, отбеляза Лин Франко, старши директор на проучването на Conference Board.

"Оценката на потребителите за настоящите икономически условия се задържа стабилна, въпреки че те отбелязаха умереност в бизнес условията, което предполага, че растежът се е забавил през четвъртото тримесечие", каза г-жа Франко и добави:

"Насочвайки се към 2021 г., потребителите не предвиждат нито икономиката, нито пазара на труда, да се засилят. Освен това възраждането на коронавирусната пандемия увеличава допълнително несигурността и изостря опасенията относно икономическите перспективи".

Проучването на потребителските нагласи идва на фона на други смесени данни, показващи, че икономическото възстановяване на САЩ продължава, но растежът на продажбите на дребно и на заетостта се забавя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени