Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати: Законът "Магнитски" да включва и посегателства върху журналисти

Дидие Рейндерс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутати настояха европейският закон  "Магнитски", чрез който ще се налагат санкции за нарушаване на човешки права по цял свят, да включва и ограничения за посегателства върху журналистите. Изабел Вислер Лима от Европейската народна партия подчерта:

Официалните властимащи в света, които са виновни за престъпленията срещу журналисти, не могат да продължават да се възползват от привилегиите, които са си осигурили и с които са си надянали мантията на уважението. Не може да им бъде позволено да се разхождат свободно в нашите страни, както и да се възползват от банковите сметки.  Убедена съм, че задействането на мощен механизъм като акта "Магнитски" ще бъде необходима стъпка за защитата на журналистите, които рискуват живота си, за да разкрият истината на хората“.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че Комисията е твърдо решена да действа в посока на такъв акт, който да преследва сплашването на журналисти в и извън ЕС:

“Санкционният режим на ЕС остава ключов политически приоритет. Той няма да замести съществуващия санкционен географски режим, част от който е насочен срещу нарушението на човешките права, например в Сирия, Беларус или Венецуела. Новият глобален санкционен режим ще даде на ЕС по-голяма гъвкавост, за да насочва действието си срещу отговорните за сериозни нарушения на човешките права по цял свят, без значение къде става това и кой е отговорен и когато, разбира се, журналистите също са жертви“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна