Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се доброволци и дарители за "Български визуален архив“

Фоайето на Централна железопътна гара през 1976 година
Снимка: „Български визуален архив“

Фондация "Български визуален архив“ представя фотографии, които свидетелстват за историята, хората, архитектурата в България през XX век. В основата му е изграждането на дигитален архив за свободно разглеждане и сваляне на снимки, абсолютно безплатно с уредени авторски права под лиценза на Creative Commons 4.

Дигиталният архив представлява платформа, която съдържа изцяло дарена и намерена фотография. Стреми се да създаде общност от дарители, както и да възбуди интереса на публиката към разглеждане, дискутиране и коментиране с цел добавяне на съдържание към снимките, които да описват България през XX в. - обичаите, традициите, спомените, архитектурата, хората и историята.

„Когато някой иска да ни дари своя семеен архив или колекция от намерени фотографии, процедурата е следната - ние помагаме в дигитализирането на файловете, ние запазваме само дигиталното копие, оригиналите остават на дарителите, ние не ги взимаме физически“, каза в предаването „Нощен хоризонт“ Йохана Траянова, редактор и един от създателите на „Български визуален архив“.

Необходими са доброволци, които да дигитализират, да даряват.

„Имаме качени много интересни снимки от сватби, които са през 30-те години. За мен лично самите портрети на хората са много ценни - портрети на деца, които се смеят срещу камерата през 1925 година. Всяка фотография говори сама за себе си както за мига, в който е уловена, така и за времето, в което хората са живели“, подчерта Траянова.

Създателите на сайта „Български визуален архив“ разчитат на дарители за финансова помощ.

„Нашата амбиция е догодина, през есента, когато се надяваме, че няма да има епидемиологична обстановка, да успеем да организираме изложба на самия „Български визуален архив“ и тази изложба да се превърне в една поредица от изложби, като във всяка една изложба искаме да има акцент на един дарител и да има фотографска книга с фотографии на един дарител“, допълни Траянова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна