Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралица Ковачева: Има нови опити за ограничаване на медийната свобода в условия на пандемия

Снимка: Pixabay

Въпросът за свободата на медиите в момента изглежда луксозен и аристократичен, обаче е от жизненоважно значение. От началото на пандемията насам данните сочат многократно нарастване на опитите да се ограничи медийната свобода. Това каза пред БНР журналистът Ралица Ковачева преди онлайн дискусията “Covid - ефектът върху свободата на медиите в Европа”.

Как изглеждат новите ограничения? „Със специални закони, под претекст, че се борим с фалшиви новини, под претекст, че се публикува важна обществена информация, пък тя не е вярна според правителствата“, обясни Ковачева.

„Навсякъде се вижда много сериозната връзка между недоверието, което хората изразяват около ситуацията изобщо – има ли вирус или не, имаме сега данни, много хора се подиграват, че 40% от българите не вярвали, че има вирус, вярват в конспиративни теории. Ами излязоха престижни изследвания още пролетта, че има пряка зависимост с доверието в националните власт”, коментира журналистът в предаването „Преди всички“.

Ако хората не вярват, че националните власти се справят, че им казват истината, че мерките са релевантни, това генерира общо недоверие към проблематиката, подчерта Ралица Ковачева. „Не става въпрос, че 40% от българите са недоучили, необразовани или много глупави.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени