Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Георги Миндов: Приемът на хранителни добавки действа психологически, успокоява хората

Снимка: Ани Петрова

Все още личните лекари не разполагат с официален здравен протокол, по който да лекуват пациенти с коронавирус в домашни условия, потвърди пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София. Има само препоръки от лекарски организации.

Официален протокол, който да е задължителен и общоприет, одобрен от експертни съвети и бордове по специалности – такъв към момента не съществува“.

Д-р Миндов поясни, че личните лекари ползват ръководства, издадени от водещи световни научни форуми и дружества. 

„Американски ръководства, френски, немски, австрийски. Общото във всички тези протоколи е, че нямаме средство за профилактика и лечение от т.нар. клас А, което е безспорно доказано и с проучвания, че предотвратява или предпазва от развитието на вируса или от заразяване с вируса. Всички неща, които предписваме, не са от клас А“, уточни общопрактикуващият лекар, който засега няма хоспитализиран пациент с Covid-19.

В нито един протокол антибиотикът не стои на първо място, подчерта д-р Георги Миндов. В американския протокол например фигурира лекарство, което тук не е разрешено и се употребява във ветеринарната медицина като противопаразитно средство. „Блокира размножаването на вируса, има противовирусен ефект в ранните етапи“, поясни Георги Миндов. 

Има разногласия дори за дозите витамин С, които да се прилагат по време на терапията, стана ясно от думите на д-р Миндов. В някои протоколи се посочват профилактични дози от 500 до 1000 милиграма дневно, което според него е висока доза. „Дневните нужди на човек, стандартните, са 100 милиграма на ден, което може да се достави с една ябълка или един плод, цитрусов.“ Същото се отнася и за витамин D, чиито терапевтични дози надхвърлят сериозно профилактичните и трябва да се вземат само по лекарско предписание.

Хората изпадат в паника, хващат се като удавник за сламка и нещо трябва да пият. Това ги успокоява донякъде и по-скоро действа психологически“, коментира д-р Георги Миндов по повод свръхтърсенето на хранителни добавки. Той цитира данни от въздействието на плацебо медикаменти при онкоболни пациенти. При 10 на сто от приемалите плацебо лекарство доказано раково болни се е наблюдавало не само подобрение на симптомите, но и обратно развитие. „Тоест психиката, силата на вярата – това е нещо, което лекува. Ако човек действително вярва в това, дори да приема нещо, в което няма нищо, има ефект, получава се ефект.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.