Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иво Драганов: Законът за радиото и телевизията трябва да бъде подложен на много широко обсъждане

Снимка: БГНЕС

"Според мен много е важно Законът за радиото и телевизията да бъде подложен на много широко обсъждане. То се получи частично само по повод на действията на г-н Андон Балтаков (генерален директор на БНР - бел. ред.), който постави много остро един важен проблем - по какъв начин се дебатират, приемат, отхвърлят и обсъждат нашите предложения. Ето това очерта един дефицит в този процес". Това каза в предаването „Преди всички“ проф. Иво Драганов, медиен експерт, по повод готвените промени в ЗРТ. 

Проф. Драганов е един от експертите, които заедно с Боряна Пунчева и с Боряна Каменова, дадоха становище и предложение за това как да се усъвършенстват текстовете в Закона за радиото и телевизията, свързани с управлението на двете обществени медии.

Много ясно трябва да разберат всички, че тези дискусии, обсъждания, ако не се случат на територията на Българското национално радио и на Българската национална телевизия, са частични и в очите на хората изглеждат, че се случват на тъмно, посочи той и допълни, че още от 1998 година е против това генералният директор да предлага членовете на Управителния съвет на БНР и на БНТ и да е техен председател:

"Управителният съвет е органът, който трябва да упражнява контрол по всички решения, които се взимат не по законосъобразност, а по целесъобразност, той не го прави, той се съгласява с тях. Инструментът допълнително материално стимулиране, високата заплата девалвира идеята за този съвет, практиката я девалвира, политическата практика я девалвира". 

Проф. Драганов предлага в БНР и БНТ да има Национален обществен съвет с надзорни функции, а също членовете да не получават заплата, а да взимат възнаграждение за заседанията. Предложението е този съвет да се състои от 11 души - от БНТ и БНР, представители на университети, институти в БАН.

Управлението на БНТ и БНР трябва да се осъществява от генерален директор и от Борд на директорите, в който влизат всички оперативни директори, смята той. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна