Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По калдъръмите на Благоевград – старият квартал „Вароша“

Снимка: архив

Не един или два български градове са съхранили непокътнат духа от епохата на Възраждането. Благоевград е един от тях. Достатъчно е да се разходите в старата му част, за да се пренесете поне 150 години назад във времето. Кварталът „Вароша“ датира от XVIII век. По това време той е единствената махала с християнско население в града. Първоначално „Вароша“ се застроява със схлупени едноетажни селски постройки.

Красивите възрожденски къщи, които са симетрични и силно повлияни от градската архитектура, се появяват чак през  XIXв.. Там живеят най-добрите учители и изявени дейци на културата от региона, които участват активно в революционните ни борби за национално освобождение.

Днес „Вароша“ е най-посещаваното място в целия регион. Разхождайки се по тесните калдъръмени улички на стария благоевградски квартал, човек е обгърнат от идилията на отминали времена.Тук се намират регионалният исторически музей, галерии и занаятчийски работилници, както и черквата "Въведение Богородично". Тя е строена през 1844г., а заради изключителните качества на стенописите и иконостаса, дело на прочути майстори от Банската художествена школа, храмът е обявен за национален паметник на културата.

Още за запазената архитектура и самобитната атмосфера на южния български град ще научите от материала „Архитектурен комплекс Вароша – най-старият квартал на Благоевград“ – от колекцията на Радио България.

Съставил : Венета Николова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна