Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Адаптация“ – фестивал за театрално изкуство и пърфоманс

Снимка: „Адаптация“ / Фейсбук страница

Нов фестивал показва как алтернативни пространства могат да се адаптират към магията на сценичните изкуства.

Първото издание на битуковия фестивал за театрално изкуство и пърформанс „Адаптация“ включва само четири представления, които имат за цел да накарат публиката да се почувства на сигурно място, да се потопи в интимността на студиото, в което се провеждат, и да си зададе може би най-съществените въпроси, които вълнуват човека днес. А именно – въпросите за тялото, душата, езика, възприятието, въображението, синхроничността със случващото се в живота ни и с това, което ни заобикаля, и постигането на вътрешен баланс.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, по програмата за подпомагане на артистите във време на пандемия. Затова и основната задача на „Адаптация“ е да разкрие нови хоризонти за развитие пред режисьорите, драматурзите и актьорите и да им покаже как алтернативните места за сценични изкуства могат да се превърнат в техен дом.

Адаптация претърпяват както самите представления, които се приспособяват към новата сцена, така и всички участници – артисти, организатори и зрители. Фестивалът иска да даде пример и за това как собствениците на подобен тип пространства биха могли да ги превърнат в своеобразна сцена за изкуство. Идеята е да се обмени опит.

Във „Време и половина“ организаторът на „Адаптация“ Илиян Цветков разказа повече за възможностите, които дава фестивалът за театрално изкуство и пърформанс, за неговата програма и същността на адаптирането.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.