Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Природен парк „Витоша“ търси покрепата на софиянци за изграждане на изгледна площадка на Копитото

Природен парк „Витоша“
Снимка: БГНЕС

Предложението на Дирекция на Природен парк „Витоша“ за изграждане на изгледна площадка на Копитото е един от проектите, включен в инициативата на Столичната община “София Избира”. Чрез гласуване жителите на София могат да изберат един от 38-те проекта, одобрени по програмата, които да бъдат заложени за изпълнение в бюджета на общината за 2021 година.

"Това е предложение на Дирекцията на Природен парк „Витоша“, за който от доста години се опитваме да намерим начин за неговото реализиране. Целим с този проект за изграждане на изгледна площадка и кът за отдих в местността Копитото, да облагородим и обезопасим едно от  много посещаваните места на територията на парка. Предвиждаме проектът да бъде реализиран в непосредствена близост до нефункциониращата горна лифтова станция на въжена линия Княжево - Копитото, тъй като избраното място е изключително популярно заради красивата гледка, която се открива към града и обект на постоянно посещение от гостите на София и от туристи“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Анна Петракиева, директор на ПП „Витоша“.

Досега тази територия не е подържана, със занемарена инфраструктура е, отчасти опасна за туристите.

"Потокът на автомобили към Парка е изключително голям и в настоящия момент. Това е един от основните проблеми на Природния парк, на Дирекцията, на Столичната община. Ние през годините работим интензивно в посока търсене на възможности за решаване на тези проблеми, водим разговори със Столичната община. Този проект едва ли ще увеличи в голяма степен и без това безкрайно големият туристически поток".

Автомобилният трафик към Природен парк "Витоша" влияе негативно и на биологичното разнообразие, допълни Петракиева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.