Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само един триажен център работи в Бургас

Снимка: Даниела Костадинова

Само един триажен център работи в Бургас. Пациенти чакат по 3 часа в линейки, за да бъдат приети. Всички легла в единствено работещия център са заети, болни стоят на пейките, в носилките и по инвалидните столове, докато чакат да бъдат прегледани. 

Още в края на септември, макар и трудно, в Бургас бяха открити 2 триажни центъра - в областната болница и в частната университетска многопрофилна болница “Дева Мария“. Тяхната функция е да преглеждат и преценяват къде трябва да се лекуват болните.

В началото всичко тръгна добре. От две седмици обаче от областната болница в Бургас сигнализираха, че натискът върху тях е огромен, за разлика от частната болница, където линейките на практика не водят пациенти.


Днес 30 души чакат от сутринта за преглед в триажния център в Бургас, а в частната болница са приели само един пациент. Той е пристигнал с линейка от Карнобат, но вместо да го прегледат, от частното здравно заведение го пренасочват към триажния център в областната болница, обясни лекарят от Спешния център в Карнобат д-р Петър Янев.

Екипите на пристигащите линейка в триажния център на областната болница нямат обяснение защо не карат пациентите в болница “Дева Мария“. Едно е сигурно - на болния, който е в тежко състояние, му предстои да чака часове наред.

Каква е причината за този натиск върху областната болница може само да гадаем. Един от възможните варианти е в дъното на хаоса да стоят пари или по-точно средствата, които частните болници очакват да получат за обслужването на спешните случаи. От частната болница „Дева Мария“ днес отказаха коментар.

Репортаж на Даниела Костадинова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени