Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново провалена процедура за избор на ръководител на Апелативната специализирана прокуратура

Снимка: БГНЕС

За четвърти път се провали процедурата за избор на ръководител на Апелативната специализирана прокуратурата. Непосредствено преди изслушването му от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от конкурса се отказа единственият кандидат Димитър Франтишек Петров. Предстои да бъде открита нова процедура.

Желанието на Франтишек беше обявено в телеграфен стил от Огнян Дамянов, член на Комисията за атестиране и конкурси. Мотиви не бяха посочени. Второинстанционната спецпрокуратура е без ръководител от две години.

Кандидатирането на Франтишек в четвъртото издание на процедурата беше изненадващо, защото стана факт малко след като той предсрочно подаде оставка от т. нар. малка спецпрокуратура. И тогава го направи без публични мотиви, но пък от думите на главния прокурор Иван Гешев стана ясно, че става дума за лични причини. Възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител, беше обяснението, огласено публично от обвинител номер едно през юни.

За последно името на Димитър Франтишек беше коментирано покрай разследването на антикорупционния фонд "Осемте джуджета". Описвайки проблемите си с бивши и настоящи магистрати, героят в разследването бизнесменът Илия Златанов разказа за срещите си с бившия следовател Петьо Петров в едноименния столичен ресторант. По думите на Златанов при срещите си с известния като Петьо Еврото редовно виждал пред "Осемте джуджета" Франтишек.

Прокуратурата оповести, че започва проверка, но информация за констатираното няма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна