Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С над 11 млн. лв. са намалели задълженията на община Перник

От началото на годината до 30 септември

Снимка: БГНЕС

С над 11 млн. лв. са намалели задълженията на община Перник от началото на годината до 30 септември, като платените лихви по просрочени задължения към 31 август са 694 098 лева при план за цялата 2020 г. – 164 185 лева.

Най-голямата сума по лихви е на стойност 400 260 лв. и е по задължения към „Топлофикация Перник” от преди 2016 г. Тя е изплатена на Частен съдебен изпълнител след заведено изпълнително дело и запор на сметките на общината. 

Във връзка с декларация на местната структура на „Демократична България”, в която се настоява кметът Станислав Владимиров да оповести публично към кои доставчици са основно просрочените задължения, кога са възникнали те и с какви лихвени проценти се олихвява просрочието им, от община Перник е изготвена справка, в която е описано какви пари и на кого дължи общината. 

От справката става ясно, че към 31 август просрочените задължения са в размер на 7,218 млн. лв. , като се уточнява, че за просрочените задължения, които са факт в следствие на касовия разрив, във връзка с пандемията от Covid-19 и взетите мерки за облекчаване на малкия бизнес и родителите, чиито деца посещават детска градина, Община Перник предприема действия за кандидатстване за нисколихвен кредит по Финансовия инструмент.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.