Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК представи план за действие в областта на интелектуалната собственост

Европейска комисия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Европейската комисия публикува нов План за действие в областта на интелектуалната собственост, за да помогне на европейските предприятия, особено на малките и средните предприятия (МСП), да се възползват максимално от своите изобретения и творби и да гарантира, че те могат да бъдат от полза за нашата икономика и общество.

Интелектуалната собственост е основен двигател на икономическия растеж, тъй като помага на предприятията да оползотворят своите нематериални активи, посочва ЕК. Планът за действие има за цел да даде възможност на европейския творчески и иновативен сектор да остане световен лидер и да ускори екологичния и цифровия преход на Европа.

По-специално в плана за действие се определят ключови стъпки за подобряване на защитата на интелектуалната собственост: насърчаване на използването на интелектуалната собственост от МСП; улесняване на споделянето на интелектуална собственост с цел увеличаване на използването на технологиите в промишлеността; борба срещу фалшифицирането и подобряване на прилагането на правата върху интелектуалната собственост; както и насърчаване на еднакви условия на конкуренция в световен мащаб.

Кризата с коронавируса също така насочи вниманието към някои зависимости от критичните иновации и технологии, въз основа на което планът за действие включва тези предизвикателства, като същевременно гарантира, че критичната интелектуална собственост може да бъде на разположение по време на криза.

Според Комисията секторите с интензивно използване на интелектуална собственост представляват 45% от целия БВП и 93% от целия износ на ЕС, докато добавената стойност на интелектуалната собственост нараства в повечето екосистеми на европейската промишленост.

През последните две десетилетия обемът на годишните инвестиции в „активи на интелектуалната собственост“ в ЕС е нараснал с 87%, докато обемът на материалните (нежилищни) инвестиции се е увеличил само с 30%. Инвестициите в нематериални активи също бяха значително по-слабо засегнати от предишната икономическа криза (започнала през 2008 г.).

Отраслите, които използват интензивно интелектуалната собственост, играят съществена роля в икономиката на ЕС и предлагат добри и устойчиви работни места за обществото. Отраслите с интензивно използване на права върху интелектуалната собственост понастоящем представляват почти 45 % от БВП на Европа и допринасят пряко за създаването на почти 30 % от всички работни места. Много от екосистемите на Европа не могат да процъфтяват без ефективна защита на интелектуалната собственост и ефективни инструменти за търговия с нематериални активи.

Според ЕК вносът на фалшифицирани и пиратски стоки възлиза на 6,8% от БВП на ЕС. Комисията ще подобри ефективното и балансирано прилагане на правата върху интелектуалната собственост. Например, като допълнение към предстоящия законодателен пакет за цифровите услуги, тя ще създаде инструментариум на ЕС за борба срещу фалшифицирането с цел насърчаване и улесняване на ефективното сътрудничество между носителите на права върху интелектуалната собственост, посредниците (като онлайн пазарите) и правоприлагащите органи, както и на общоприетите най-добри практики и използването на подходящи инструменти и нови технологии.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени