Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев наложи вето на промените в Закона за ДДС

| обновено на 25.11.20 в 18:12
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето върху разпоредба от Закона за ДДС. Тя въвежда нови положения в Закона за потребителския кредит, които държавният глава определя като "недопустими" и "правно нетърпими".

С одобрените текстове депутатите приеха, че небанкови финансови институции могат да начисляват двойна неустойка на потребителя, ако той не изпълнява задълженията си по договора за кредит.

В мотивите си президентът определя като неприемлива практиката на парламента с преходни и заключителни разпоредби на един закон да променя други.

Освен това приетият параграф противоречи на основни конституционни положения. Според държавния глава, изключването на определени договори от полето на закона необосновано ограничава правата на потребителите, включително и правото на достъп до съд за защита на нарушени права, което е гарантирано по Конституция.

Въведената забрана съдът да преценява дали разходите са прекомерни по Закона за защита на потребителя и дали накърнява добрите нрави по Закона за задълженията и договорите, също нарушава конституционното право за защита, се посочва още в мотивите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна