Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светлозар Петров

Вторият локдаун може да доведе до ново освобождаване на служители

Първият локдаун в страната през пролетта доведе до освобождаване на работници, най-вече в сферата на хотелиерството, общественото хранене и туризма. След нормализирането на обстановката през лятото много хора успяха да се върнат на работа, но сезонът не беше силен и бизнесът продължава да среща затруднения. При предстоящия втори локдаун пак ще се стигне до проблеми и прекратяване на дейност на ресторанти и хотели. Не е изключено отново да има освободени, каза пред Радио София Светлозар Петров, управител на Job Tiger.

Петров призна, че мерките, предприети от страна на държавата в подкрепа на бизнеса в условията на епидемия, са дали резултат. Той отбеляза, че животът продължава, а и не всички компании са в тежко положение. Дори в производството повече фирми са запазили поръчките си, а някои дори са ги увеличили. Не се наблюдава и огромна безработица на пазара, търсенето на служители също се запазва.

Проучване на Job Tiger сред IT специалистите показва, че над две трети от заетите в тази сфера предпочитат да работят от вкъщи. Дистанционната работа дава предимства, но лишава работещият у дома от контакта с колегите. Други фактори за избор на компания са ценностите, които тя е приела, екипът, новите технологии и значението на заплатата за решение за смяна на работата.

На 1 декември предстоят “Дни на кариерата”, във чийто фокус ще бъдат икономиката, финансите, маркетинга и човешките ресурси. Тази година кариерните форуми са намалено участие от страна на компаниите, като причините за тази тенденция са различни. 

Чуйте интервюто на Катя Василева със Светлозар Петров.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.