Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Градина на духовността“ в Софийската градска художествена галерия

"Светогорска легенда", Иван Милев
Снимка: sghg.bg

Изложба, представяща Света гора, нейните манастири и художествено наследство, през погледа на български художници от първата половина на ХХ век, е подредена в СГХГ до февруари догодина. 

Сред показаните творби са намерили място произведения на Иван Лазаров, Дечко Узунов, Васил Захариев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов и др. Пътували до Атонския полуостров по една или друга причина, всеки от авторите пресъздава по свой начин различни впечатления от съприкосновението си с манастирите и със старините на Атон, със живота на монасите и със съхранено богато художествено наследство. 

Погледнато по-общо, в контекста на българското изкуство от първата половина на миналия век, представянето на Света гора се оформя и като тема, която отразява някои от важните посоки в художественото развитие у нас през този период. На първо място това е вниманието към старините, към старото изкуство и към християнското наследство, интерес, който силно повлиява върху формирането на българския модернизъм и на движението родно изкуство.

Любен Домозетски. Снимка Ани ПетроваИзложбата включва разнообразни произведения – светогорски възрожденски щампи, копия на стенописи, рисунки и проекти, живописни и графични творби, пресъздаващи изгледи от Света гора.  

Представени са произведения, собственост на СХГХ, Националната галерия, Националния исторически музей, Националния църковен историко-археологически музей, Националния литературен музей, Държавната агенция „Архиви“, Ефория Зограф, регионални исторически музеи и художествени галерии в страната, СБХ, частни колекции. В експозицията е представено и копието на прочутата чудотворна Фануилска икона на св. Георги, дело на Цанко Лавренов, съхранявана в пловдивския храм „Св. Цар Борис Покръстител“.  

Включените в изложбата архивни материали и исторически сведения дават възможност за проследяването на една документална линия и опознаване на историята на Света гора и нейните проучвания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна