Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Това е война“ – в Полша защитават правото на жените да правят аборт

Снимка: Frank Myonk

От 22 октомври Полша протестира. Демонстрациите събраха в кулминационния момент около 500 хиляди души в 500 града в цялата страна, а във Варшава – около 100 хиляди. В страната се правят ежегодно около 100 000 аборта, от които по малко от 1% са легални. В други западноевропейски страни с подобна на Полша популация и с въведено сексуално образование в училищата нивото на абортите е наполовина по-малко. Църквата в Полша е противник на абортите и защитава мнението, че Бог охранява човешкия живот от зачеването му до естествения му край. Това становище се споделя ревностно от десните политически сили в страната. Управляващата партия PIS „Право и справедливост“ призовава лекарите да се позовават на клаузата на съвестта, даваща им право да откажат помощ на бременни жени, които искат да прекъснат бременността си по какъвто и да било повод, включително и заради това, че ембрионът е със сериозни малформации. Заради същата клауза много лекари вече не изписват рецепти и за хапчето след, което предизвиква спонтанен аборт в най-ранната фаза от бременността.

Недко Георгиев – режисьор на документални филми, журналист и фотограф, казва:

„Първата победа на PIS през 2005 г. отвори възможност за намеса на обикновените хора в политическия живот в Полша. Тогава продесните организации получиха финансиране и започнаха масови акции. По-силни тези организации станаха след втората победа на PIS през 2015 г. когато те съставиха правителство, което работи по странни методи – законите се прокарват нощем.“

Главният символ на протестите е светкавица, която поразява полската земя. Консервативни политици оприличиха мълнията на нацисткия знак СС, но бързо бяха опровергани в социалните медии, че знакът на стачката на жените по никакъв начин не може да бъде асоцииран с хитлеристки знаци."

Недко Георгиев продължава:

„Освен главните искания за легализиране на абортите, по време на демонстрациите се прибавиха и гласове в защита на правата на ЛГБТИ в Полша. Жените никога не са били сами в тази битка – млади и възрастни протестират заедно с жените, в протестите участват и много мъже заедно с децата си. По последни данни към около 80 процента от поляците не одобряват изостряне на Закона за абортите.“

Редовни протести има пред парламента, пред Министерския съвет, блокират се кръстовища, а шофьорите надуват клаксони в знак на подкрепа. Псувнята, която призовава PIS да подаде оставка, цензурирана под формата на 8 звездички, се крещи от всички и по време на преките включвания от протестите, се чува в ефир.

Оригинални ръчно рисувани плакати и лозунги: “Това е Война”, „Моето тяло е мой избор“, „Революцията е жена“, се виждат навсякъде в Полша, както и на многобройните протести на полските общности по света, между които и в България.

„Трудно е да се предвиди бъдещето на Полша, управляващите все още имат около 40% одобрение, интелигенцията се надява да настъпи вътрешно разцепление в PIS, което да даде шанс за предсрочни избори.“

Предисторията на сегашните събития в Полша:

От 1993 г. легалният аборт в Полша е допустим само в 3 случая:

1. Когато бременността е опасна за живота и здравето на майката;

2. Когато пренаталните изследвания по време на бременността откриват неизлечима болест или малформации на плода, който не е в състояние да съществува самостоятелно. (възрастта на плода е без значение);

3. когато става въпрос за насилствено сношение със жена или със непълнолетна, но до 12 седмица на бременността, което се определя от прокуратор.

През 1996 г. обаче в Полша се допуска прекъсване на бременността и в случаи, когато бременната жена се намира в тежка материална и житейска ситуация, което е било разрешено по времето на социализма. През 1997 г. Конституционният трибунал пак забранява тази възможност, позовавайки се на новата Полска конституция, която в чл. 38 казва, че човешкият живот е правно защитен. През 2007 г. след първата победа на ПИС има един неуспешен опит да се запише в Конституцията, че животът се охранява от зачеването до смъртта. Организациите „Про-лайф“ и „Антиаборт“ започват да действат с пълна сила и по мнението на неправителствени организации са финансирани от крайно десни партии в парламента.

Действия през 2016 година: През юли граждански комитет “Стоп на абортите” предава на Маршала на Сейма (председателя на долната камара на парламента) 500 000 подписа в подкрепа на проектозакон силно ограничаващ абортите, който предвижда затвор за жените, извършващи аборт. “Стоп на абортите” провежда агресивна национална кампания с билбордове, показващи разчленени след аборт ембриони, пътуват из страната с микробуси, облепени със снимки в същата естетика, като ги паркират пред болници и родилни отделения. Месец след това комитетът на гражданската инициатива за проектозакон “Да спасим Жените” представя 215 000 подписа върху проектозакон, който предвижда неограничена възможност за аборти до края на 12-та седмица на бременността. 

Проектозаконът предвижда и масово сексуално образование. В края на септември парламентът, доминиран от PIS, отхвърля проекта “Да спасим жените”, а приема “Стоп на абортите”, което е повод за огромни протести в 147 града под надслова Черен понеделник - Национална полска стачка на жените. Броят на участниците се оценява, според различни източници, между 98 и 200 000 души. По-късно парламентът отстъпва и отхвърля проекта “Стоп на абортите”. Шествия в 54 държави подкрепят исканията на полските жени, под надслов международна стачка на полските жени.

В края на септември 2017 г. Инициативен комитет “Да спасим жените” внася в парламента граждански проект сподкрепа от 400 000 подписа, като в същото време обвиняват в лъжа „Про-лайф“ и католическите медии, заявявайки, че бройката на техните подписи е преувеличена. Депутати от управляващата PIS и други десни партии внасят в Конституционния трибунал молба за преценка дали абортите заради ембрион с тежки и необратими увреждания или с нелечими болести, опасни за живота на детето, не противоречат на Конституцията. Инициативният комитет “Да спрем абортите” внася в парламента проектозакон за забрана на абортите при доказани неизлечими болести, опасни за живота на детето, подкрепен с 830 000 подписа.

През 2018 г. проектът на “Да спасим жените 2017” е отхвърлен”, а проектът на “Да спрем абортите” е препратен до комисията за обществена политика и семейството в парламента.

Оригинални лозунги от протестите срещу забраната за абортиНа 22 октомври 2020 г. Конституционният Трибунал присъди, че ембриопатологичният аборт противоречи на конституцията, като само двама от 12 съдии са против това решение. Така се предоставя възможност за по-нататъшни политически действия.

Дни след това решение на Трибунала депутатки от левицата влизат в Парламента с транспаранти “Легален Аборт”, “Жената решава”, „Революцията е жена“, а гражданските протести започнали първо пред сградата на Трибунала, с всеки изминал ден стават все по-многобройни.


Автор на снимките: Frank Myonk

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени