Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцов ансамбъл „Пламъче“ ще представи България на Световната Фолклориада

Снимка: Танцов ансамбъл „Пламъче“

Танцов ансамбъл „Пламъче“ ще представи България на шестото издание на Световната Фолклориада на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО. Тя ще се проведе следващата година в Русия. Събитието поставя акцент върху Международната конвенция на ЮНЕСКО за съхраняване на нематериалното културно наследство. 

Ансамбълът е създаден преди 13 години и танцьорите в него са вече над 200. Ивайло Първанов

"Най-ценното, което сме успели да предадем на децата, е любовта към българския танц и традициите", сподели ръководителят на ансамбъла Ивайло Първанов. 

"Пламъче" представя България и на международната сцена. Има десетки изяви у нас и в чужбина, участва в официални церемонии на Европейски и Световни първенства. Танцьорите подкрепят и благотворителни каузи. Сред тях традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение и благотворителната инициатива "Българската Коледа", които се провеждат под патронажа на президента.

Над 10 години ансамбълът се занимава с издирване, съхраняване и популяризиране на народни танци, песни и обреден фолклор:

"Издирването става първо по публикувани източници, след което правим теренни проучвания, на базата на които събираме допълнителна информация. Опитваме се да доближим смисъла на нашето изпълнение, което е сценично и танцово, до това, което е било, да го покажем по най-правдоподобния начин и колкото се може с по-малко авторска хореографска намеса", обясни Първанов. 

Тази година е по-особена. Заради пандемията танцовите репетиции отново са преустановени - вече месец: 

"Доста неприятно се отразява за децата, които искат да посещават репетиции", каза ръководителят на ансамбъла. 

Преподавателите опитали и онлайн, но "тази комуникация не носи онова усещане, което трябва да носи самият танц", коментираха те.

Надяват се на по-добри времена.

Догодина танцовият ансамбъл ще представи България на шестата Световна Фолклориада, която ще се проведе в Русия. Ивайло Първанов обясни:

"За първи път ще се представят над 80 държави. Ние сме подготвили едни от най-хубавите образци на българския сценичен танц. Произведения от едни от най-видните български хореографи".

И макар че няма универсална рецепта как да съхраним духа си в тези сложни времена, според Ивайло Първанов:

"Няма как да не оцелее българският дух". 

Интервюто на Мира Стефанова с Ивайло Първанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Танцов ансамбъл „Пламъче“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна