Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва за четвърта поредна сесия на търговия

Петролните фючърси поскъпват за четвърта поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите продължават да се фокусират върху позитивните новини относно разработваните ваксини срещу Covid-19, надявайки се, че тяхното скорошно използване ще доведе до отслабване на коронавирусната пандемия и до съживяване на световната икономика догодина, което да доведе и до увеличаване на потреблението на важната енергийна суровина.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през януари нараства в сряда с 0,56% над $ 48,00 за барел, докато аналогичните фючърси на американския лек суров петрол WTI с 1% към $45,50 за барел. По този начин и двата типа фючърси отново се търгуват в най-високи нива от началото на месец март.

Подкрепа за днешното поредно поскъпване на петрола оказват и данни на Енергийната информационна администрация на САЩ (IEA), според които американските складови запаси на суров петрол са намалели изненадващо със 754 хил. барела през последната седмица до 20-и ноември, докато аналогичните данни на Американския петролен институт от късно снощи показаха нарастване на запасите с 3,8 млн. барела.

Поевтиняването на щатския долара в последно време с оглед на солидния риск апетит на световните капиталови пазари също допринася за по-високите цени на петрола, тъй като по-слабият долар прави петрола по-евтини за купувачите, притежаващите други валути.

"Цените на суровия петрол се търгуват на най-високите си нива от началото на март, подкрепени от позитивните настроения на пазара в резултат на новините за ваксините и силното търсене на петрол в Азия", каза за Ройтерс петролният анализатор на банката UBS Джовани Стауново.

"Поддържаме нашите позитивни прогнози за следващата година и очакваме петролът Брент да достигне цена от $ 60 за барел в края на 2021 г.", добави той.

Междувременно три източника на Ройтерс посочиха, че групата "ОПЕК +", включваща Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, начело с Русия, е склонна да отложи планираното за началото на следващата година повишаване на производството, въпреки текущото поскъпване на черното злато. "ОПЕК +" ще заседават на 30-и ноември и 1-ви декември, когато ще трябва да се определи дали да остане в сила планираното от 1-ви януари догодина облекчаване с около 2,2 млн. барела на ден на настоящото споразумение за съкращаване на съвместните добиви със 7,7 млн. барела на ден.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!