Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eвродепутатите с резолюция: Страни членки на ЕС се опитват да заглушат критичните медии

Eвродепутатите приеха с голямо мнозинство резолюция, в която се посочват опитите на някои страни членки да заглушат критичните и независимите медии.

Евродепутатите са особено обезпокоени от състоянието на обществените медии, където те са се превърнали в пример за проправителствена пропаганда.

В документа се предупреждава, че свободата на медиите се влошава през последните години, а кризата с Covid-19 изостря проблема.

Резолюцията отбелязва, че когато собствеността върху медиите е концентрирана в ръцете на твърде малко хора, плурализмът е изложен на риск, което пречи на борбата срещу разпространението на дезинформация.

Евродепутатите критикуват намесата на правителствата в публичната реклама и заявяват категорично, че фондовете на ЕС не трябва да се изразходват за контролирани от държавата медии и за медии, които разпространяват политическа пропаганда.

Парламентът призовава Европейската комисия да включи в годишния си доклад за принципите на правовата държава в отделните страни членки оценка на прозрачността на собствеността върху медиите, както и на равнището на намеса в сектора от страна на правителствата и на частни лица.

Евродепутатите подчертават, че опитите да се навреди на свободата и плурализма на медиите трябва да се разглеждат като сериозна и системна злоупотреба с власт и като опит за подронване на основните ценности на ЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!