Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатно паркиране в буферните паркинги към метрото

| обновено на 26.11.20 в 13:19
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Буферните паркинги в София днес са безплатни заради отчетените превишени стойности на фините прахови частици. 

Темата беше обсъждана и в Столичния общински съвет. 

Според общинските съветници от БСП прогнозата за тройно превишаване на фините прахови частици във въздуха на София през последните дни е притеснителна, а Столичната община не се грижи отговорно за здравето на софиянци. Председателят на групата Калоян Паргов обвини администрацията, че умишлено занижава превишените стойности:

"В настоящата извънредна епидемиологична обстановка при трайно и силно завишени показатели за замърсяване на атмосферния въздух при положение, че времето все още е сухо и сравнително топло, улиците в София не се мият интензивно".

Според Лорита Радева от ГЕРБ мерките, които се взимат, са адекватни, а като пример тя посочи безплатното паркиране в днешния ден на автомобили в буферните паркинги в София. 

Ще има възможност да бъде въведена мярката „зелен билет“ при отчитане на по-ниски стойности на замърсяване на въздуха отколкото до сега:

"Мярката "зелен билет" досега се въвеждаше при измерване от 200 микрограма на две станции. Сега ние предлагаме това ниво да падне на 150 микрограма при същите условия, измерени на две станции".

В предаването "12+3" Ивайло Хлебаров от Сдружение "За земята" коментира, че Столичната община изключително мудно се "движи в посока на вземане на адекватни решения":

"Програмата, която г-жа Лорита Радева спомена, е четвърта поредна програма, с действие до 2026-а година. Можем да преценим, че след като четвърта програма правят, явно е много трудно на Столичната община да се справи с предизвикателствата".

Той подчерта, че мерките в тази програма зависят от волята и усилията на Общината:

"Програмата залага на мерки, свързани с транспорта, въпреки че той е със значително по-малък принос за замърсяването в София, но за сметка на това около 80% от целия бюджет на програмата ще отиде за транспорта. А мерките, които най-много ще се отразят на замърсяването на въздуха, са свързани с подмяна на отоплителните уреди на хората, които се отопляват на твърдо гориво. Говорим за подмяна на отоплителните уреди в близо 50 хиляди домакинства, а до момента няколко стотин домакинства са сменели уредите".

По думите на Хлебаров администрацията е осъзнала проблема, още когато се е появило решението на Европейския съд през 2017-а година, но въпросът е дали се вземат навременни и адекватни мерки.

Интервюто на Снежана Иванова с Ивайло Хлебаров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени