Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметрови шофьори на протест в София с искане за помощ за бизнеса си

| обновено на 26.11.20 в 12:26
Снимка: Ани Петрова

Няколко десетки таксиметрови шофьори се събраха с автомобилите си пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, за да представят своя разработка за работата на шофьорите по време на Covid криза. Те обявиха, че са готови да предоставят безплатно превозни услуги на медицинските лица. Георги Димитров от Федерация на таксиметровите водачи и превозвачи.

"Ние искаме да возим учителите, лекарите, медицинските сестри, персонала, който е в болниците и духовните водачи без пари. Защото те изнемогват".

Таксиметровите водачи обаче настояват и за държавна помощ за периода на извънредната епидемиологична обстановка.

"Българската банка за развитие да компенсира търговските банки, търговските банки може да компенсират лизинговите компании, които ползваме франчайз, а те от своя страна да намалят лизинговите вноски или догодина да има компенсации от гледна точка на актуализация на цени, на вдигане на тарифи".

Предложенията си водачите са внесли вчера в Министерството на икономиката.

И още шофьорите настояват дейността им да бъде приравнена към обществения градски транспорт, да се прекрати нерегламентираният превоз на пътници през мобилни приложения, ГТП да важи за срок от 1 година и за оборудването на автомобилите с „паник бутон“ за сметка на държавата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна