Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското правителство предлага парламентарните избори да са на 26 септември 2021

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство предложи следващите редовни парламентарни избори да бъдат на 26 септември догодина, предаде "Франс прес".

На тези избори ще бъде определен наследникът на канцлерката Ангела Меркел. Тя е от 15 години на поста и обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат.

Правителственото предложение трябва да бъде одобрено официално от президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Меркел, която е федерален канцлер на Германия от 2005 г., обяви в края на 2018 г. след няколко лоши изборни резултата на партията си Християндемократически съюз (ХДС), че няма да се кандидатира за пети мандат.

Доскоро в Германия мнозина смятаха, че 66-годишната Меркел се е изчерпала. Хвалена заради доброто си справяне със здравната криза, предизвикана от новия коронавирус, сега тя обаче се радва на рекордна популярност - над 70 процента от германците казват, че са доволни от нейните действия.

Подкрепата за ХДС, която през последните няколко години спадаше, отново тръгна нагоре. Консервативната партия има комфортна преднина в последните проучвания с подкрепа от повече от 36 процента.

В момента германските християндемократи са разделени по въпроса дали да запазят сегашната центристка линия, или да направят завой надясно. Предвидено е партията да избере новия си председател на конгрес в средата на януари. В надпреварата са трима кандидати: Армин Лашет, премиер на Северен Рейн - Вестфалия, провинцията с най-голямо население; експертът по външна политика Норберт Рьотген, привърженик на по-дясна линия; и Фридрих Мерц, исторически съперник на Меркел. Фаворити са Лашет и Мерц.

Следващият председател на ХДС има всички шансове да наследи Меркел като федерален канцлер. Това обаче не е гарантирано, тъй като баварският премиер Маркус Зьодер, лидер на регионалната сестринска партия на ХДС, Християнсоциалния съюз (ХСС), е един от най-популярните политици в Германия заради доброто си справяне с епидемията в югоизточната провинция и е потенциален кандидат за канцлерския пост, отбелязва "Франс прес".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени